Soepen

 

 Spinazie-kokossoep

Ingrediënten:

kokosolie, 2 tenen fijngesneden knoflook, 1 gesnipperde ui, fijngesneden rode peper, 600 gram verse spinazie, 500 ml bouillon, sap van een halve limoen, 200 ml kokosmelk.

Bereiden:

Verhit de kokosolie in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui. Voeg vervolgens de fijngesneden knoflook en rode peper toe en bak nog even mee. Doe een hand spinazie erbij en schep steeds om totdat het geslonken is. Doe dan pas een volgende hand spinazie erbij, totdat alle spinazie geslonken is. Voed de bouillon en limoensap toe en laat op een laag vuur enkele minuten verwarmen (niet koken!). Draai het het vuur uit en zorg dat de soep glad wordt met behulp van een staafmixer. Giet als laatste de kokosmelk erbij en serveer direct.

Serveertip: Heerlijk met knoflook croutons!

Gebruik hiervoor (oud) brood naar keuze. Snijd het brood in blokjes. Meng 2 eetlepels olijfolie met 2 geperste tenen knoflook. Meng dit samen met de broodblokjes en bak 8 à 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Strooi de croutons op het allerlaatste moment over de soep.



pittige pompoensoeppittige pompoensoep

Pittige pompoensoep

Ingrediënten:

Ui, knoflook, rode peper, koksolie, pompoen, wortel, rode paprika en bouillon.

Bereiden:

Voorbereiding is het halve werk: snipper de ui. Hak de knoflook en rode peper fijn. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd de pompoen in blokjes van circa 1 cm. Schil de wortel en snijd ook in blokjes. snijd de paprika door en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika in blokjes. Zet alvast bouillon klaar. Dat kan een bouillon zijn die je zelf hebt getrokken van botten of een bouillonblokje in gekookt water oplossen.

Verhit een lepel kokosolie (of kokosvet, want het smelt pas boven de 25 graden). fruit hierin de ui tot dat deze glazig is. Voeg knoflook en rode peper toe en bak even mee. Voeg de pompoen toe, dan de wortel- en paprikablokjes. Blus het geheel af met de bouillon. Zodra de pompoen zacht genoeg is, maak je hem glad met een staafmixer of blender (wel een blender die hittebestendig is). 

Soep is heerlijk als lunch, maar ook als diner en zelfs als ontbijt. Misschien wel even wennen, maar probeer het eens en kijk of het je bevalt!

 

Pastinaak-gember soepPastinaak-gember soep

Pastinaak-gember soep

Ingrediënten:

Lepel kokosolie, grote ui, 4 tenen knoflook, 4 - 5 cm gember, 1/4 theelepel kardemompoeder, 1/4 theelepel komijnpoeder, 1/4 theelepel cayennepeper, 500 gram pastinaak, 800 ml bouillon, 2 - 3 eetlepels volle Griekse yoghurt, eventueel wat peper en zout.

Bereiden:

Snipper de ui, hak de knoflook fijn en schil de gember en rasp deze. Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd in plakjes. Verhit kokosolie (of kokosvet, want het smelt pas boven de 25 graden). Fruit hierin de ui en voeg vervolgens de knoflook, gember, kardemompoeder, komijnpoeder en cayennepeper toe. Doe daarna de pastinaak er bij en blus af met de bouillon. Laat dit zo'n 15 minuten sudderen en pureer de soep vervolgen met een staafmix of hittebestendige blender glad. Roer er vervolgens Griekse yoghurt doorheen en voeg naar smaak wat peper en/of zout toe.