Gevaren van ondergewicht
Iedereen kent de risico’s van obesitas, maar ook mensen met ondergewicht lopen allerlei gezondheidsrisico’s. Een laag BMI (van 18,5 of lager) betekent meestal dat er een tekort is aan nodige voedingsstoffen. Je hebt het dan vaker koud, minder energie en het immuunsysteem kan minder goed zijn werk doen. Er ontstaat een grotere kans op botbreuken en problemen met je spieren, lever, nieren en hart. Wanneer je ondergewicht hebt, zorg dan allereerst dat je weet wat de aanleiding hiervan is. Als de oorzaak niet direct duidelijk is, laat je dan onderzoeken. Het is mogelijk dat je een onderliggende ziekte, voedselintolerantie of parasiet in je lichaam hebt die de opname van voeding vermindert.
Verander je levensstijl
Vaak is je levensstijl van invloed op een laag gewicht. Misschien heb je een drukke levensstijl en sla je vaak een maaltijd over. Je neemt bijvoorbeeld niet de tijd om goed te ontbijten, slaat de lunch over of eet een snelle hap in plaats van te koken. Als je daarnaast rookt, veel drinkt of drugs gebruikt, kan je eetlust afnemen. Ook als je niet goed in je vel zit, kan het voorkomen dat je minder eetlust hebt en geen energie hebt om goed voor jezelf te zorgen. Mensen met depressie worstelen daarom vaak met gewichtsproblemen. Houd je je ondergewicht in stand door obsessieve gedachten over je gewicht of gezondheid? Er is dan sprake van verstoord eetgedrag. Een psycholoog en/of diëtist kan je dan helpen weer een gezonde relatie met voeding op te bouwen.
Op gewicht komen na ziekte
Als je langdurig ziek bent geweest, kan je flink zijn afgevallen. Om weer goed te herstellen, is het van belang om weer aan te sterken en op gewicht te komen. Dit kun je op een gezonde manier doen door vaker te eten, maaltijden uit te breiden met een extra boterham en veel eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten te nuttigen. Zorg dat je geen maaltijden overslaat en de vaste drie maaltijden per dag aanvult met verantwoorde tussendoortjes. Denk aan yoghurt, gevulde soep, fruit, crackers met kaas, ontbijtkoek met boter of noten.
Iedereen kent de risico’s van obesitas, maar ook mensen met ondergewicht lopen allerlei gezondheidsrisico’s
Weinig eetlust
Soms is het moeilijk om een hap door je keel te krijgen. Als je weinig zin in eten hebt, kun je dit weer langzaam opbouwen door regelmatig iets kleins te eten. Ook kun je proberen om vloeibare calorieën binnen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan fruitsappen, tomatensap of bouillon. Het is raadzaam om koffie en vet eten zo veel mogelijk te laten staan: dit zorgt bij veel mensen voor een verminderd hongergevoel. Om meer eetlust op te wekken, kan een stevige wandeling ook helpen. Bewegen zorgt er namelijk voor dat je meer trek krijgt.
Over A Love 4 Health
Lukt het je niet goed om op gewicht te komen en kun je wel wat hulp gebruiken? A Love 4 Health kan je dan helpen om weer een gezond gewicht te bereiken. Samen met Miranda ga je op zoek naar de oorzaak van jouw gewichtsproblemen. Door te onderzoeken wat de behoeften van je lichaam zijn, kun je hier beter in voorzien en vervolgens een gezonde leefstijl ontwikkelen. Neem daarom contact op om weer vitaler en gezonder in het leven te staan.