Zet realistische doelen
Zorg dat je acties overeen komen met wat je voor ogen hebt. Als je te veel van je lichaam verwacht, raak je gefrustreerd. Het is belangrijk dat je positief over je eigen lichaam denkt als je je gezondheid wilt verbeteren. Hierdoor ben je aardiger tegen jezelf. Natuurlijk moet je jezelf nu en dan pushen, maar als je dat te lang te veel doet, kun je juist overlopen en opgeven. Ook blessures liggen dan op de loer. Daarom is het belangrijk om naar jezelf te luisteren, zodat je mentaal en fysiek je nieuwe gewoontes kunt blijven volhouden.
Blijf niet hangen bij stress
Bij sporten denken we vaak aan het lichaam, maar het heeft wellicht wel net zo veel voordelen (al dan niet meer) voor je mentale gesteldheid. Zo houdt het stress buiten de deur. Je hoeft je echt niet helemaal in het zweet te werken om de pluspunten van sporten mee te krijgen. Ook ‘rustige’ sporten zoals wandelen en yoga hebben veel voordelen voor lichaam en geest. Door te lopen of te strekken komt je lichaam lekker los, en tegelijkertijd blijf je in het nu met je geest doordat je je focust op de activiteit.
Rust is belangrijk voor je mentale gezondheid
Voed je lichaam en brein
Met de juiste voeding zorg je ervoor dat je lichaam en je geest er tegenaan kunnen. Toch lijken ze vaak verschillende dingen te willen. Aan de ene kant wil je van een paar kilo’s af, maar aan de andere kant is het zo’n drukke week en wil je niks liever dan die heerlijke muffin. Denk dan eens goed na: waardoor kan jij de gebakjes niet uit je hoofd zetten? Wellicht eet je wel te weinig door de stress en heb je daarom zin in een energiebom. Niet gek! Probeer dan eens meer te eten gedurende de dag zodat je makkelijker gezonde keuze kunt maken.
Pak je rust
Terwijl je slaapt verwerk je veel van wat er mentaal in je omgaat. Maar tijdens je nachtrust worden ook je lichaamscellen vernieuwd en worden giftige stoffen uit je lichaam verwijderd. Plus, je krijgt weer energie waardoor je lichamelijk en geestelijk meer aankan. Wees je er wel van bewust dat de energie die je per dag hebt, beperkt is. Als je je mentaal te druk maakt, kun je te moe zijn om voor je lichaam te zorgen of omgekeerd.
Reflecteer
Probeer af en toe eens stil te staan bij hoe je je voelt, zowel fysiek als geestelijk. Sport ik precies genoeg of is het te veel? Zo kun je erachter komen dat het wellicht verstandiger is om langer hersteltijd te nemen zodat je minder last hebt van spierpijn of blessures. Een tip: schrijf dit soort gedachtes op in een notitieboekje. Op deze manier kun je patronen herkennen en kun je je verwachtingen daarop afstellen.
a Love 4 Health
Te veel van het één of van het ander is dus nooit goed. Bij a Love 4 Health staat balans centraal. Bij het intakegesprek wordt er gefocust op zowel het lichaam als het persoon. Alleen voedings- of sportadviezen geven is namelijk niet genoeg. Een leefstijl moet duurzaam zijn, goed bij je passen en iets zijn wat je kunt volhouden. Wil je hier graag eens meer over weten? Neem dan gerust contact op!