Zelfgemaakte sausjes
Barbecuen hoeft niet alleen te bestaan uit stokbrood en vlees met vette sausjes. Zo kun je zelf sauzen maken zonder toegevoegde stoffen. Met Griekse yoghurt als basis en een zelfgemaakte mayonaise van ei, azijn, mosterd, zout en peper kun je allerlei sauzen maken. Meng het met wat knoflook en verse kruiden als bieslook of kerriepoeder en je hebt een smaakvolle topping. Of maak een barbecuesaus van gezeefde tomaten, gerookte paprikapoeder, ui, azijn, mosterd en ahornsiroop.
Vleesvervangers
Je kunt meer grillen dan alleen speklappen en hamburgers. Laat het rode vlees eens staan en ga voor kip of vispakketjes met citroen, of wissel mager vlees af met vegetarische vleesvervangers. De keuze is tegenwoordig reuze: van bieten- of linzenburgers, lupineworstjes, falafel en tempeh tot jackfruit.
Gegrilde groente
Ook gegrilde groente van de barbecue is heerlijk, eventueel nadat je ze kort hebt voorgegaard. Maak bijvoorbeeld zelf groentespiesjes met paprika, courgette, champignons, ui en cherrytomaten. Of denk eens aan gepofte (zoete) aardappel, gegrilde maiskolf, courgette, aubergine, wortels, bloemkool, asperges en zelfs spruitjes. Daarnaast kun je groenten verwerken in andere bijgerechten, zoals mini-quiches, Spaanse paella, zoete aardappeltortillas of gevulde groenten.
Tover je BBQ om tot een gezonde eetgelegenheid, zodat je weer onbezorgd kunt tafelen.
Stokbrood
Hoe lekker het ook is, je kunt beter niet te veel witbrood eten. Witbrood bevat weinig vezels en minder voedingsstoffen dan bruinbrood. Wanneer je graag stokbrood eet, kun je een witte stokbrood dus beter verruilen voor een volkoren, meergranen of speltvariant. In plaats van kruidenboter, kun je het beleggen met avocado, hummus, rauwkost, groentespreads, ei of kipfilet.
Verschillende salades
Wil je eens wat anders dan een salade met tomaat, komkommer en paprika? Verbreed je horizon dan met andijvie, bleekselderij, radijs, rodekool en witlof. Ook kun je groentesalades variëren met aardappelsalade, bietensalade, koude pastasalade, een Mexicaanse bonensalade of vis. Makreel, tonijn, zalm of garnalen gaan goed samen met linzen, bloemkool of sperziebonen.
Fruitcombinaties
Sinaasappel, appel, perziken, mango en nectarine geven een frisse smaak aan een salade met gegrilde groenten, zoete aardappelen of couscous. Framboos, peer, druiven en vijgen kun je daarnaast goed combineren met hartige smaken als kaas of rode ui. Strooi er wat muntblaadjes, granaatappelpitjes, noten of kokosvlokken overheen om het af te maken. En wat druppels limoensap zorgt niet alleen voor een gebalanceerde smaak, het helpt fruit ook nog eens langer vers te houden.
Calorietips
Eet je vaak te veel tijdens het barbecuen? Om te voorkomen dat je te veel calorieën binnenkrijgt, kun je beter voor kleine porties gaan. Schep liever wat meer salade op je bord dan stokbrood of grote stukken vlees. Sluit de barbecue vervolgens af met een toetje van warm fruit (gegrilde ananas, perzik of gebakken banaan) in plaats van ijs. En dan? Tijd om uit te buiken!
Over A Love For Health
Kun je wel wat meer gezondheidstips gebruiken voor het ontwikkelen van een gebalanceerd en bewust eetpatroon? a Love 4 Health helpt je graag op weg met een stappenplan dat bij jouw leefstijl past en dat je ook daadwerkelijk vol kunt houden. Je leert dan hoe je simpele, gezonde maaltijden maakt en welke voeding je beter kunt laten staan. Zo voel je je fitter, krijg je meer energie én ben je beter bestand tegen ziekten.