Wanneer spreken we van overgewicht?
Overgewicht klinkt natuurlijk ernstig. De term is heel relatief, omdat een gewicht voor de een heel ongezond is terwijl het voor de ander juist te licht kan zijn. Zo zijn er verschillende begrippen. Hiervoor word vaak naar het BMI gekeken, maar dit is niet alleszeggend. Voor BMI word er bijvoorbeeld niet gekeken naar hoe het lichaam is samengesteld of de algemene gezondheid. Wel kan het een indicatie geven. Gemiddeld zeggen we dat bij een BMI tussen 25 en 30 er sprake is van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Bijvoorbeeld medicijngebruik of ziekte, erfelijkheid of te weinig lichaamsbeweging. Ook stoppen met roken kan ervoor zorgen dat je aankomt.
Gezondheidsproblemen
Kijk, we kennen het allemaal. Soms zitten dingen niet mee of hebben we een stressvolle periode achter de rug. Het is logisch dat je dan niet op het gewicht bent waarop je misschien zou willen zijn. Op de lange termijn zal dit ook niet ernstige gevolgen hebben. Wanneer we echter spreken van aanhoudend overgewicht, dan kan dit wel zijn tol gaan eisen van je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan:
- Risico’s op hart- en vaatziekten
- Hoge bloeddruk
- Slijtage van de gewrichten
- Suikerziekte
- Slaapademhalingsproblemen (slaapapneu)
Vrouwen hebben vaker last van overgewicht van mannen, maar mannen hebben meer kans op een hartziekte. Dit komt omdat het vet bij mannen rond de buik gaat zitten en bij vrouwen sneller op de heupen en de algemene regel is dat hoe meer buikvet, hoe groter de kans op hartproblemen.
De oplossing
Het is natuurlijk logisch. Wanneer je overgewicht hebt, is het het beste om af te vallen. Blijvend af te vallen. Een dieet lijkt dan vaak de beste oplossing, maar dit gaat je op de lange termijn nergens bij helpen. Bij A Love 4 Health gaan we samen kijken naar juist die blijvende verandering. We kijken niet naar wat je niet mag, maar wat je wel kunt doen. Hierbij nemen we je beweging, slaap, voeding en je persoonlijke omstandigheden mee. Kom je snel langs?
Vrouwen hebben vaker last van overgewicht van mannen, maar mannen hebben meer kans op een hartziekte
Weet wat je (m)eet
Stippel vooruit wat je van plan bent te gaan eten. Zo houd je je makkelijker aan de gerechten en vergrijp je je niet aan ander voedsel. Om te onderzoeken waar valkuilen en leerpunten liggen, kun je ervoor kiezen bij te houden wat je eet. Tegenwoordig zijn er verschillende apps beschikbaar waarin je je voeding kunt bijhouden. Mocht je niet van de data-verzameling zijn: laat het lekker links liggen en ga op jouw manier bezig met het afval-avontuur.
Neem een buddy onder de arm
Want twee zijn beter dan een. Vind iemand die in hetzelfde schuitje zit, zodat je tips en resultaten met elkaar kunt delen. Ook kunnen jullie elkaar stimuleren wanneer het moeilijk wordt. Soms is het ook gewoon fijn om te weten dat je er niet alleen in staat.
Vraag om hulp
Vind je het lastig om te weten waar je moet beginnen? Of loop je steeds tegen hetzelfde probleem aan? Neem gerust contact op voor een gesprek. A love 4 health helpt je graag op weg!