Stap 1: Groente
Laag in calorieën, boordevol belangrijke vitamines en mineralen: groenten zijn onmisbaar in een gezonde maaltijd. Welke groenten je kiest, maakt eigenlijk niet zoveel uit: kies wat je lekker vindt en varieer met kleur. Populaire lentegroenten zijn asperges, rabarber, radijs en koolraap.
Stap 2: Eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstenen voor je lichaam. Ze ondersteunen je spieren en zorgen voor een verzadigd gevoel. Je haalt eiwitten uit onbewerkt vlees en ei. Ook is het goed om een keer per week vette vis te eten, zoals zalm, haring en makreel. En wist je dat peulvruchten ook echte eiwit-bommetjes zijn? Denk bijvoorbeeld aan bonen, linzen en sojaproducten.
Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn
Stap 3: Koolhydraten
Ze hebben een slechte naam, maar koolhydraten zijn onmisbaar voor je lichaam. We hebben het hier dan wel over complexe, langzame koolhydraten. Het lichaam zet deze koolhydraten langzaam om in bloedsuiker, waardoor je energie krijgt. Voeg daarom volkorengraanproducten of aardappelen toe aan je maaltijd.
Stap 4: Gezonde vetten
Ook vet heeft een slechte naam, maar het ene vet is het andere niet. Er bestaan namelijk ook gezonde (onverzadigde) vetten die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Ze dragen onder andere bij aan de opbouw van cellen en het verbeteren van je weerstand. Gezonde vetten vind je in veel plantaardige producten zoals noten, avocado en extra vierge olijfolie.
Stap 5: Smaak
De laatste stap van iedere maaltijd is het toevoegen van smaakmakers. Je kunt oneindig variëren met kruiden en specerijen. Van koriander en gember voor een oosterse twist tot oregano en rozemarijn voor een mediterrane maaltijd. En wist je dat kruiden en specerijen een goede bron van antioxidanten zijn?
Dit artikel verscheen eerder in het ForYou Magazine Den Haag.